недеља, 23. децембар 2018.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma


Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv  fašizma i antisemitizma,  u našoj školi organizovan je I sproveden prigodan kulturno umjetnički program, kojem su prisustvovali I predstavnici I članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista.
Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, obilježava se kao znak sjećanja na ,,Kristalnu noć’’, kada je 1938.godine izvršen veliki progon Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.
U "Kristalnoj noći" ili, kako se još naziva - Noći pogroma - njemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbrojne jevrejske radnje, preduzeća i institucije. Između ostalog zapaljeno je više od 1.000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije. Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porijekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.
Važno je napomenuti da su svi prisutni učestvovali u razgovoru I argumentovano govorili o ovoj temi.
Program je organizovala profesorica istorije Mirsada Mulamekić, predsjednica Aktiva istorije I geografije sa članovima Sekcije istoričara. Program je bio raznovrstan I bogat I sastojao se od prezentacije koju su realizovali maturanti: Dino Lješnjanin, Lemana Srdanović, Adelisa Canović, Arijeta Lucević, Binesa Gavazović, Arifa Kalajdžić, Adil Cecunjanin, Afrodita Čekić, Ana Vučetić, Merjem Redžić I  Emir Markišić (učenici IV1 odjeljenja). Učenici su govorili o značaju proslave ovog posebnog dana.  Prezentacija je bila jako zanimljiva, sa mnogo detalja I prikladnih fotografija.  Učenice Enna Bašić I Andrijana Radenović su odradile i panoe na ovu temu.
Prisutni su bili očigledno zadovoljni, a članovi Udruženja NOR-a I antifašista su održali kratak govor na kraju I zahvalili se na ukazanoj prilici da prisustvuju programu, a mi smo naročito bili oduševljeni samom činjenicom da su članovi Udruženja posjetili školu I govorili na osnovu ličnog iskustva.
Naša škola će u budućem periodu nastaviti da obilježavaju ovaj veoma bitan datum.



Нема коментара:

Постави коментар