уторак, 20. фебруар 2018.

Obiljezen Svjetski dan seksualnog i reproduktivnog zdravlja!

Zdravlje je ključni resurs za kvalitetan život svake osobe.
Sama Zdrаvstvеnа zаštitа је čеstо nеdоvоljnа i posebno je uslovljena еkоnоmskоm situаciјоm, kао i činjеnicоm dа žеnе,muškarci ali i omladina čеstо nijesu dоvоljnо infоrmisani о mоgućnоstimа i uslugаmа kоје im stоје nа rаspоlаgаnju.
Svake godine sirom svijeta obiljezava se Svjetski dan seksualnog i reproduktivnog zdravlja.
Kako bi nas podsjetio na činjenicu da je naše zdravlje,posebno reproduktivno, jakobitno,Dr sc. med. Safet Ljesnjanin odrzao je informativni cas o ovoj temi u Centru za ucenje.
Cas je bio jako interesantan,posebno zbog cinjenice da su ucenici imali priliku da dodju do novih saznanja koja su vezana za ovu temu.

Uz zanimljivu prezentaciju doktor je dao savjete i korisne informacije sto se tice naseg reproduktivnog zdravlja ali i zdravlja uopste. Imali smo priliku da zajedno sa doktorom analiziramo podatke dobijene anketom u istraživanju na temu reproduktivnog i seksualnog zdravlja u kojem su učestvovali učenici naše škole.
Sve je bilo propraceno dijagramima i šablonima pa je samim tim sve bilo jos zanimljivije.

Obilježavanje dana seksualne i reproduktivne svijesti, predstavlja dobru priliku za skretanje pažnje mladima da su nedostatak znanja, sklonost rizičnom ponašanju i nezrelost, najčešće odgovorni za sve izraženiju tendenciju povećanja broja oboljelih od razlicitih virusa,infekcija itd.
Važno je preduzeti sve neophodne mjere u cilju prevencije, ranog otkrivanja, pravovremenog dijagnostifikovanja i liječenja tih infekcija, kako bi se spriječile njihove negativne posljedice po zdravlje.  Pored ovog, Dr sc. med. Safet Ljesnjanin je naglasio da zaštita reproduktivnog zdravlja uključuje i edukaciju po pitanju reprodukcije i seksualnosti, kao i savjetovanje po pitanju porodice, prevencije i liječenja polno prenosivih bolesti, zaštitu o seksualnom nasilju i brigu o žrtvama.

Edukativnom casu su prisustvovali ucenici iz III1 I IV1 odjeljenja zajedno sa predstavnicima Ucenickog Parlamenta nase skole,kao i Asmina Omeragic koordinatorka naseg UP-a i profesorica biologije Mevdija Miljus.

Dragi citaoci, vjerujemo da cete se sloziti sa nama da je nase seksualno i reproduktivno zdravlje jako bitno za nas buduci zivot. Zato je vazno da se blagovremeno informisemo o ovoj temi, i nadamo se da ce u buducnosti biti jos ovakvih dogadjaja! 😊

Нема коментара:

Постави коментар