уторак, 20. фебруар 2018.

Obiljezen Medjunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta




Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005 godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. januar). Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprječavanju čina genocida u budućnosti.

Povodom ovog dana,u saradnji sa Učeničkim Parlamentom naše škole,realizovana je debata na temu "Ljudska prava treba unapređivati" ,koja je odrzana u Centru za učenje.

Debatu su sacinjavali afirmacijski (Nemanja Savić IV1, Jusuf Sabovic IV1 i Adel Markisic II4) i negacijski tim (Merisa Purisic II1, Dzenana Basic II4 i Lemana Srdanovic III1) . Dogadjaj je bio jako zanimljiv i dobro propracen. Svi ucesnici su argumentovano govorili o zadatoj temi. Na kraju debate ucenici su govorili i o Holokaustu, i tragediji koja se desila za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Istakli su znacaj ovog događaja ali su dali i apel upucen svim prisutnim da se ovakav zlocin vise nikada ne ponovi. Vazno je da razumijemo da se tragedija nastala kao posljedica Holokausta ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama.
Ovo prisjecanje mora biti jedan vid upozorenja buducim generacijama.

Dogadjaju su prisustvovali clanovi Ucenickog Parlamenta, zajedno sa ucenicima II1 i IV1 odjeljenja. Prisustvovale su i Asmina Omeragić koordinatorka naseg UP-a i profesorica Adela Sabotic.

Нема коментара:

Постави коментар