недеља, 14. октобар 2018.

Vršnjačko nasilje

Složićete se sa nama da je đačko doba najljepši period u našim životima. Prijateljstva,lijepe /manje lijepe uspomene,sve je to nešto što je na neki način obilježilo naše odrastanje. Međutim,došlo je do pojave određenih negativnih pojava u našem društvu,pojava koje nas nerijetko koštaju naše sreće. Među tim pojavama nalazi se I vršnjačko nasilje,koje se poput neke epidemije proširilo u našim školama.

Ne može se poreći da je vršnjačko nasilje postalo globalni problem. Kako bi se učenici vise upoznali sa ovim problemom,na nacin da pepoznaju žrtvu vrsnjackog nasilja ili samog nasilnika,profesorica maternjeg jezika,Senada Đesevic je sa prvim razredom odradila radionicu na ovu temu.
Putem interneta I raznorazne literature učenici su dosli do mnogobrojnih podataka. Saznali su da se nasilje pojavljuje u razlicitim oblicima:
Verbalno nasilje koje se odlikuje ismijavanjem,dobacivanjem,vrijeđanjem,ruganjem te nazivanjem pogrdnim imenima.
Fizicko nasilje ima za cilj da nekog povrijedi udaranjem, guranjem I slicnim ponasanjem.

Socijalno nasilje trpe djeca koja su izolovana iz drustva,često trpeci ogovaranja te lažne priče.
Seksualno nasilje se manifestuje kroz neželjene dodire,iznuđivanje seksualnih usluga,prislnog odnosa kao I zloupotrebu fotografija ili  video snimaka djece.
Kazna za nasilnika nije jedino rjesenje,ali mora da postoji. Prvenstveno je potreban razgovor psihologa I pedagoga skole sa nasilnikom. Roditelji moraju biti upoznati sa situcaijom u svakom koraku. Ponekad je nažalost potrebna primjena disciplinskih mjera kao sto je prebacivanje učenika u drugo odjeljenje ili u drugoj skoli.
Veliki problem predstavlja činjenica da žrtve vrsnjackog nasilja kasno pričaju o problemu u kojem se nalaze, najcesce  od straha ili nemajući snage, da prijave nasailje koje se nad njima vrsi. Važno je da i roditelji prate svoju djecu kao I njihovo ponasanje koje.
U razgovoru sa nama,profesorica Senada je naglasila da jos od prvog razreda osnovne skole treba postojati određen odnos zajednistva I prijateljstva kako ne bi doslo do pojave vrsnjackog nasilja.
Smatramo da problem treba tražiti iznutra, rješavajući ga razgovorom te  prikladnom edukacijom.



Нема коментара:

Постави коментар