недеља, 14. октобар 2018.

Govor mržnje na internetu

Radionica sa učenicima JU SMŠ "Bećo Bašić" iz Plava ( I-4 odjeljenja), na temu- GOVOR MRŽNJE NA INTERNETU.

 Svjesni, da bez slobode govora nema ni demokratije, te da je internet najdostupniji medij koji nam može donijeti mnoge negatavne pojave, među kojih je jedna od najozbiljnijih govor mržnje na internetu.
Da bi se suzbila svaka komunikacija koja na bilo koji način omalovažava pojedinca ili grupu ljudi, na osnovu karakteristika koje izdvajaju te osobe(po polu, vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, boji kože, seksualnoj opredijeljenosti…) sa učenicima prve godine srednje medicinske škole, profesorica maternjeg jezika Senada Đesevic organizovala je radionicu 8. 6. 2018. godine, na temu ‘’Govor mržnje na internetu’’, u Centru za učenje u prostorijama škole. Učenici su odgovorno pristupili radionici  potrudivši se da prikupe što više informacija kada je ovaj problem u pitanju. Nažalost, u svakodnevnoj komunikaciji često koristimo pogrdne izraze i psovke, a poruka koja se ovakvim izražavanjem plasira građanima, prvenstveno ima za cilj da izazove određene negativne posljedice po pojedinca ili grupu ljudi.  
Govor mržnje ne možemo zabraniti ali ga možemo sankcionisati. Bitno je da otvoreno govorimo o ovom globalnom problemu I da  se edukujemo na pravi način o govoru mržnje na internetu. Zbog toga što je tanka granica izmedju slobode govora I govora mržnje,radionice poput ove podsticu pravilno razvijanje omladinske svijesti.






Нема коментара:

Постави коментар