среда, 3. јануар 2018.

Obilježen 18.decembar,Međunarodni dan migranata





Migracije, nijesu kriza modernog doba, nego globalni fenomen koji postoji od kada je čovječanstva.
Samo pitanje migracija dodatno je,na žalost, usložnjeno ratovima koji se vode u zemljama Bliskog Istoka i Africi. Svakodnevno se prava migranata surovo krše i bivaju ugrožena na različite načine, i zbog toga je jako važno da znamo da migranti imaju ista ljudska prava kao i svi ostali,bez obzira na njihovo državljanstvo i imigracioni status.

Na ovu činjenicu podsjeća nas Međunarodni dan migranata koji se svake godine,  tačnije 18. decembra,obilježava u cilju rušenja barijera i zidova među narodima.U saradniji sa Učeničkim parlamentom,naša škola je tradicionalno i ove godine obilježila ovaj datum. U Centru za učenje organizovana je edukativna tribina u vidu
„simulacije situacije“ ,gdje su Lemana Srdanović  (učenica III1 odjeljenja), Dženana Bašić           (učenica II4 odjeljenja),Merisa Purišić (učenica II1 odjeljenja) i Adelisa Canović       (učenica III1 odjeljenja),igrale ulogu predstavnika/ca određenih država ( u ovom slučaju to su:Njemačka,Francuska,Hrvatska i Crna Gora),koje su blago naklonjene migrantima. Svaka od njih iznijela je jako zanimljive podatke o državi koju je predstavljala i o pristupu samih  organa vlasti prema nadolazećim migrantima. Ostavljen je prostor za postavljanje pitanja od strane učenika koji su prisustvovali događaju (Odjeljenje I-5,II-1,II-4,IV-1). Program je bio interaktivnog tipa i odlično je propraćen.Prisustvovale su i Asmina Omeragić- koordinatorka skolskog tima za jacanje demokratskih kompetencija, profesorice Adela Šabotić i Irma Talević.

Нема коментара:

Постави коментар