среда, 3. јануар 2018.

Dan ljudskih prava

Od trenutka rođenja,svaki čovjek posjeduje određena prava. Ta se prava nazivaju ljudskim. Ljudska prava su neotuđiva, i kao takva zagarantovana su svakom čovjeku na temelju njegovog postojanja.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. i po prvi put u istoriji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika”. Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra.

Ovim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima je ključni datum u modernoj istoriji. Organizacije i pojedinke/ci koriste Dan ljudskih prava kao priliku da obilježe potpisivanje ovog istorijskog dokumenta kao i da promovišu principe koje deklaracija sadrži.

U saradnji sa Učeničkim parlamentom naša škola je tradicionalno i ove godine obilježila Dan ljudskih prava.  U Centru za učenje održana je radionica na već pomenutu temu. Učesnici radionice bili su učenici II1 i III1 odjeljenja.
Kroz rad u grupama,učesnici su se dobro upoznali sa ljudskim pravima. Na hameru su predstavili značaj ljudskih prava,njihovu podjelu kao i najčešće načine na koje se,na žalost,ljudska prava danas krše. Radionica je bila jako zanimljiva i bila je primjetna velika zainteresovanost i angažovanost kod njenih učesnika. Poslije radionice Nemanja Mijović(III1 odjeljenje) je održao prezentaciju na temu ljudskih prava,i    „zaokružio“ već pomenutu temu. Obilježavanje ovog datuma doprinijelo je jačanju demokratskih kompetencija u školi.

Veliku pomoć u realizaciji prezentacije dale su Asmina Omeragić,Adela Sabotć, Šć



ipe Kukaj i Mevdija Miljuš članovi školskog  tima za jačanje demokratskih  kompetencija.

Нема коментара:

Постави коментар